het logo van de ewvv

verhalen van de leden

Willem-Jan Eestermans

Kweekverslag (16-8-2010)
jonge vogels in het nest Mijn ervaringen met de kweek van de Braziliaanse blauwe Bisschop.
Eind 2009 ben ik in het bezit gekomen van een koppel Braziliaanse blauwe bisschoppen. De man was ongeringd en de pop was van 2006. De vogels krijgen bij mij een kant-en-klare kardinalen zaadmengeling, aangevuld met eivoer, zo af en toe groenvoer (soepgroente) en dagelijks insecten. Zoals wasmot poppen, pinky’s, meelwormen en moriowormen. Deze werden in een broedkooi gezet van 300x50x50, die opgedeeld werd in 2 kooien van 150x50x50. De man en pop werden dus apart gezet omdat de man nogal agressief kon zijn tegen de pop. Het opdelen gebeurde dmv een wand met 4 gaten (25mm) erin ter hoogte van de zitstokken. Dit werd gedaan op advies van de kweker waar de vogels vandaan kwamen. Deze gaten zouden er voor zorgen dat de man en pop elkaar wel konden zien maar dat de pop zich toch kon verschuilen voor de man.
Toen begin januari de pop balts gedrag begon te vertonen tegenover de man heb ik besloten de kanarie broedmandjes aan de frontjes te hangen en nestmateriaal te verstrekken. De man werd er iedere ochtend en avond een half uurtje bij gelaten. Van nestbouw kwam niet veel terecht en als ze bij elkaar zaten werd er nogal eens een keer gevochten.
Na dit een aantal weken te hebben aangekeken heb ik het tussenwandje met de gaten vervangen door een wandje met een voorfrontje er in zodat het koppel elkaar kon zien. Nu werd er al iets meer aan nestbouw gedaan maar nog niet echt overdreven veel. Na contact te hebben gehad met een andere kweker kwam ik er achter dat ook mijn licht hiervan de oorzaak kon zijn. Dit stond namelijk op 15 uur maar bij deze vogels was het raadzaam om dit op 16 uur te zetten.
Het licht werd opgevoerd naar 16 uur en 2 maanden verstreken zonder dat er veel aan nestbouw gedaan werd. Zo nu en dan belande er een pluk cocosvezel in het mandje wat er na 2 dagen weer uit lag.
Omdat het koppel steeds meer aan elkaar begon te wennen heb ik ze voorzichtig en onder toezicht bij elkaar gelaten. Het ging er soms nogal heftig aan toe, maar de pop wist de man goed van zich af te houden. Toen ik na een paar dagen nog steeds geen beschadigingen aan de pop zag, was ik er van overtuigd dat het wel goed zat. Het koppel zat nu dus continu bij elkaar en na enige tijd werd er een nest gebouwd. Het popje legt gemiddeld 2 tot 3 eitjes per legsel. jonge vogels in het nest De eitjes worden geraapt en als het derde ei gelegd is worden ze terug gelegd en de man word weer apart gezet. Na 13 dagen broeden komen de eieren uit. Het eerste legsel werd slecht gevoerd of nauwelijks gevoerd. Jacco heeft nog geprobeerd om de 3 jongen dmv handopfok groot te krijgen maar dit was te vergeefs.
Binnen 2 weken was het tweede legsel een feit. Maar dit keer werden de jongen helemaal niet gevoerd en na 2 dagen gingen ook deze jongen weer dood. Weer binnen 2 weken was ook het derde legsel weer gereed en heb ik miereneitjes aan hun menu toegevoegd. De vogels waren er werkelijk gek op. Ik heb ook nog bladluizen geprobeerd maar die lieten ze liggen. Na 13 dagen waren er 3 jongen uitgekomen en die werden, vooral de eerste dagen, gevoerd met miereneitjes en soms een wasmot. De jongen groeiden nu super en werden de 3e en 4e dag geringd met 3,2 mm. Na 9 dagen vloog het eerste jong uit en de andere 2 de dag daarna. Ze konden nauwelijks vliegen maar na een dag of 3 lukt ze dit aardig en heb ik dus het nestmandje weg gehaald.
Toen de jongen een week waren uitgevlogen heb ik de nestjes weer terug aan de kooi gehangen. De pop begon meteen weer met bouwen en voerde tussendoor ook de jongen nog. Op een leeftijd van 25 dagen zijn de jongen zelfstandig en heb ik ze dmv een wandje met een broedkooifrontje erin zodat de man weer bij de pop gelaten kon worden. Het blijft echter wel uitkijken met de man want deze heeft zelfs door de tralie bij 1 jong de kop kapot gepikt. Maar gelukkig was ik er op tijd bij en heb ik alle 3 de jongen in een andere kooi gezet. Ik ben erg blij dat ik ondanks de eerste tegenslagen toch nog 3 mooie jongen op stok heb weten te krijgen. De mannen komen alleen het tweede jaar pas mooi op kleur. Dus zijn ze er waarschijnlijk op de onderlinge TT van 2011 wel bij!
jonge vogels

Terug